LEVERTIJDEN KUNNEN TIJDENS DE FEESTDAGEN IETS LANGER ZIJN. ONZE EXCUSES VOOR HET ONGEMAK Klantbeoordeling: 4,5/5

Daarom helpt een luchtreiniger tegen (ultra) fijnstof in huis

(Ultra) Fijnstof is overal. Onderzoekers stellen dat 90% van onze lucht bestaat uit ultra fijnstof deeltjes. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is (ultra) fijnstof niet alleen buiten aanwezig, maar ademen we (ultra) fijnstof juist ook binnenshuis in. Sterker nog, vaak is het binnenklimaat aanzienlijk slechter dan de luchtkwaliteit buiten. Een luchtreiniger of luchtzuiveraar kan helpen om de (ultra) fijnstof in huis te verminderen. Waarom? Dat leest u in dit artikel.

Om de luchtkwaliteit in huis echt te verbeteren moet de luchtvervuiling van binnenuit aangepakt worden. Met een luchtreiniger kunt u (ultra) fijnstof uit de lucht te halen. Niet elke luchtreiniger is echter effectief tegen fijnstof en met name ultra fijnstof. Ook de manier waarop (ultra) fijnstof verwijderd wordt, verschilt per techniek.

luchtreiniger zo werkt het, filter luchtreiniger, ionisatie, ionisator luchtreiniger

In de grafiek ziet u een grafische weergave van de deeltjes die in de lucht zitten naar grootte van de deeltjes. De meeste deeltjes zijn kleiner dan 0,1 micron (ultra fijnstof). Onderaan de grafiek ziet u de diverse luchtreiniging technieken en tot welke grootte deeltjes deze technieken effectief zijn. 

Luchtreiniging technieken versus (ultra) fijnstof

De meest gebruikte typen luchtreinigers zijn luchtreinigers met filter en ionisatie luchtreinigers. Daarnaast zijn er luchtreinigers die werken met UV-licht en nog wat hybride vormen.

UV-licht wordt vooral ingezet om bacteriën te doden maar doet tegen (ultra) fijnstof vrijwel niks. Filters zijn effectief tegen fijnstof maar de mate waarin ze ultra fijnstof kunnen verwijderen is volledig afhankelijk van de kwaliteit van het filter dat gebruikt wordt. Ionisatie is uitermate effectief tegen fijnstof en ultra fijnstof mits de ionisator voldoende ionen genereert.

Hoe verwijdert een filter luchtreiniger ultra fijnstof?

In basis wordt bij een filter luchtreiniger een luchtstroom gegenereerd middels een ventilator. Deze luchtstroom wordt vervolgens langs één of meerdere filters geleid. De fijnstof deeltjes blijven achter op het filter en de schone lucht wordt weer uitgeblazen de ruimte in. 

Filters zijn er in vele soorten en maten. De meest toegepaste filters in luchtreinigers zijn Hepa filters. Of het filter in staat is om (ultra) fijnstof deeltjes te verwijderen hangt af van de kwaliteit van het filter. Een filter wordt geclassificeerd op basis van het allerkleinste deeltje dat het filter nog doorlaat (MPPS = Most Penetrating Particle Size). Bij een goed Hepa filter ligt dit meestal op 0,1 tot 0,3 micrometer. Ultra fijnstof zijn alle deeltjes kleiner dan 0,1 micrometer (=0, 0001 millimeter) dus dan zit u echt op de uiterste grens van wat een goed Hepa filter aan kan. Helaas gebruiken veel filter luchtreinigers niet de beste Hepa filters.

De effectiviteit van een filter luchtreiniger is daarnaast afhankelijk van de luchtstroom die het apparaat op gang kan brengen omdat de lucht anders verder van het apparaat niet gereinigd wordt. Dit is vaak het geval op de laagste of ‘stille’ stand van een filter luchtreiniger. Groot nadeel van traditionele filter luchtreinigers is bovendien dat naarmate de filters meer vuil verzamelen, het rendement van het filter vaak afneemt. De ventilator zal dan harder moeten werken om nog lucht langs het filter te leiden met een hoger energieverbruik, lagere capaciteit en geluidshinder tot gevolg. Als het filter niet op tijd vervangen wordt, kan het zelfs een bacteriehaard worden.

Filter luchtreiniger, lightair cellflow luchtreiniger

Gelukkig zijn er ook filter luchtreinigers die wel effectief zijn tegen fijnstof en ook blijven, zoals de LightAir CellFlow luchtreinigers. Het uniek ontworpen CellFlow filter heeft een efficiency van 99,99% bij PM0.1 en kan daarmee de strijd aan met fijnstof en ultra fijnstof. Het filter verliest bovendien nog geen 5% rendement over de levensduur van 18 maanden. Lees meer over de cellflow technologie

Hoe verwijdert een ionisatie luchtreiniger fijnstof?

zo werkt ionisatie

Over ionisatie bestaan nogal wat misverstanden, die vaak ontstaan omdat de techniek lastiger te begrijpen is dan van een filter luchtreiniger. In basis genereert elke ionisatie luchtreiniger ionen die zich hechten aan deeltjes in de lucht met een tegengestelde lading. De vuildeeltjes clusteren en dalen neer of slaan neer op een filter of collector met tegengestelde lading. Ionen hechten zich aan alle deeltjes, groot of klein. De LightAir ionisatie luchtreinigers zijn in staat ultra fijnstof deeltjes zo klein als 0,000007 millimeter (PM0.007) te verwijderen. 

De mate waarin een ionisatie luchtreiniger in staat is om fijnstof en met name ultra fijnstof te verwijderen is afhankelijk van het aantal ionen dat de luchtreiniger kan genereren. Ionen verspreiden zich van nature door de ruimte. Het aantal ionen dat geproduceerd wordt, bepaalt hoeveel ionen er op afstand van het apparaat nog in de lucht zitten. 

De uitleg is heel eenvoudig. De lucht om ons heen bevat duizenden tot tienduizenden ultra fijnstof deeltjes per kubieke centimeter (!). In de wetenschap dat één m3 één miljoen cm3 bevat, dan bevat één m3 miljarden deeltjes. Om al deze deeltjes, ook de deeltjes verder van de luchtreiniger, te kunnen voorzien van een lading, zijn elke seconde tientallen miljarden ionen nodig. Veel ionisatie luchtreinigers komen echter niet verder dan een paar miljoen of tientallen miljoenen ionen per seconde en dat is veel te weinig.

In het verleden stonden ionisatie luchtreinigers er om bekend dat ze schadelijke ozon produceerde, maar nieuwe technieken zijn in staat tientallen miljarden ionen te produceren zonder dat er ozon vrij komt. Let hier goed op bij de koop van ionisatie luchtreiniger.

Hybride vormen en (ultra) fijnstof

Inmiddels bestaan er heel wat hybride technieken die te ver gaan om hier allemaal in detail te beschrijven. Realiseer u dat een hybride vorm niet altijd het beste van twee werelden betekent. Een inferieur filter in combinatie met een zwakke ionisator doet nog steeds niks tegen ultra fijnstof. Let dus goed op de specificaties van de gebruikte technieken en vraag testrapporten op.

Hoe u de juiste luchtreiniger koopt

In de toekomst wordt het alleen maar belangrijker om een luchtreiniger te hebben die effectief is tegen ultra fijnstof. Voor het wegnemen van die allerkleinste -en meest schadelijke- deeltjes, is het van belang om een goede keuze te maken als u een luchtreiniger aanschaft. Daarbij let u onder meer op de techniek en de capaciteit van de luchtreiniger.

Leestip: Lees verder: ‘8 tips voor het kopen van de juiste luchtreiniger’

Tip: neem een luchtreiniger op proef

Gaat u verschil merken? Voordat u een luchtreiniger aanschaft, weet u natuurlijk graag eerst of een luchtreiniger bij u in huis wel werkt. U kunt de LightAir high density ionisatie luchtreiniger bijvoorbeeld eerst een maand huren. Groot voordeel van de LightAir luchtreiniger is dat deze luchtreiniger, met een ionenproductie van 30 miljard ionen per seconde, de ultra fijnstof in uw omgeving zichtbaar maakt dankzij de statische collector die de allerkleinste vervuiling aantrekt. Zo ziet u wat u anders in zou ademen.

Probeer 1 maand: huur een luchtreiniger

Sluit

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Zoek

Uw winkelwagen is leeg
Shop nu