Wilt u een luchtreiniger kopen, maar ziet u door de bomen het bos niet meer? Er zijn veel luchtreinigers te koop. Met deze 8 tips kiest u de beste luchtreiniger voor uw situatie.
Als u op zoek bent naar een luchtreiniger bent u waarschijnlijk al verschillende soorten luchtreinigers tegen gekomen. De meest verkochte luchtreinigers zijn filter luchtreinigers, ionisatie luchtreinigers en hybride luchtreinigers. Elke luchtreiniger heeft zo zijn voor- en nadelen. We geven graag 8 tips waarmee u een goede keuze maakt. Zo voorkomt u dat u geld verspilt aan een luchtreiniger die niet werkt.
De beste luchtreiniger kopen: 8 tips om goed te kiezen
- Denk goed na waar en waarvoor u de luchtreiniger wilt gebruiken.
- Wees kritisch op de capaciteit van de luchtreiniger.
- Let op geluid.
- Kijk verder dan de aanschafprijs.
- Bekijk reviews
- Let op garantiebepalingen
- Vraag naar testrapporten
- Huur voordat u koopt
1. Denk goed na waar en waarvoor u de luchtreiniger wilt gebruiken.
Er is niet één beste luchtreiniger voor iedereen. Bedenk waar u de luchtreiniger wilt gebruiken en met welk doel. Bijvoorbeeld:
- luchtreiniger voor de slaapkamer of werkplek kopen? Let er dan op dat het een stille luchtreiniger is.
- woont u aan een drukke weg? Koop dan een luchtreiniger die (ultra) fijnstof kan verwijderen.
- last van allergie? Let dan extra goed op de specificaties van uw luchtreiniger: welke deeltjes worden verwijderd en met welke efficiency? Pollen en huisstofmijt zijn bijvoorbeeld vrij grote deeltjes (10 tot 40/50 micrometer) en worden door de meeste luchtreinigers wel verwijderd. Huisdier allergenen zijn zo'n 0,1 - 3 micrometer groot en worden alleen verwijderd door de betere filter luchtreinigers en ionisatie luchtreinigers. Wij adviseren bij allergie meestal onze filter luchtreinigers omdat deze de lucht sneller reinigen wat bij allergie vaak een voordeel is.
- last van astma of andere longproblemen? Kies dan een luchtreiniger die vooral de kleinste deeltjes kan verwijderen (fijnstof) omdat deze vaak diep doordringen in de longen en aanvallen veroorzaken.
2. Wees kritisch op de capaciteit van de luchtreiniger.
Maar al te vaak zien we luchtreinigers voorbij komen met een capaciteit die in werkelijkheid lager is dan de capaciteit die de fabrikant aangeeft. Vaak is de verhouding tussen prijs en capaciteit een goed graadmeter. Als het te goed lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo, helaas....
Capaciteit is ook meer dan het aantal vierkante meters dat een luchtreiniger volgens de fabrikant aan kan. Kijk vooral naar de prestaties in termen van deeltjesreductie en/of ionenproductie. Vraag bij een filter luchtreiniger naar de klasse filter die gebruikt wordt en de CADR (clean air delivery rate). Let bij een ionisatie luchtreiniger op de ionenproductie. Wilt u zeker zijn van uw zaak, vraag dan naar testrapporten. Let bij een ionisatie luchtreiniger ook op de hoeveelheid ozon die het apparaat genereert en vraag bewijs!
3. Let op het geluidsniveau dat de luchtreiniger produceert.
Beoordeel het geluidsniveau dat de luchtreiniger produceert. Belooft een luchtreiniger stil of geruisloos te zijn? Check het door een demo of vraag om de cijfers. Veel luchtreinigers geven aan dat ze stil zijn zonder dit expliciet uit te drukken in Decibel. Ook wordt het geluidsniveau vaak vermeld op de laagste stand, terwijl de geadverteerde capaciteit gebaseerd is op de hoogste stand. Dat is zeer misleidend!
4. Kijk verder dan alleen de prijs en breng de totale kosten in kaart
De kosten van een luchtreiniger zijn te verdelen in aanschafkosten (eenmalig), onderhoudskosten en energiekosten. Staar u dus niet blind op alleen de aanschafprijs, maar kijk ook naar vervanging van filters en het energieverbruik. Zo kan een dure luchtreiniger in aanschaf op termijn toch de voordeligste zijn.
5. Kijk naar ervaringen van anderen
Bent u benieuwd naar hoe anderen hun luchtreiniger ervaren? Bekijk onafhankelijke reviews en ervaringen van andere klanten met de luchtreiniger online.
6. Let op de garantie
Let op garantiebepalingen. De garantieperiode van een luchtreiniger is vaak een goede indicatie van de betrouwbaarheid van die luchtreiniger. De betere luchtreinigers bieden vaak een verlengde fabrieksgarantie van 3 jaar.
7. Vraag naar testrapporten
Producenten moeten cijfers kunnen overleggen over de prestaties van hun luchtreinigers. Helaas voeren niet alle merken hun tests representatief uit. Kijk kritisch naar de testcondities van het onderzoek. Is het onderzoek verricht in een ruimte van 1 m3, dan zijn de resultaten niet representatief voor een normale huiskamer of een normaal kantoor.
8. Huur voordat u koopt
Bij de meeste aanbieders kunt u alleen een luchtreiniger kopen, niet huren. Huren geeft u de zekerheid dat u een luchtreiniger koopt die doet wat u verwacht en is een indicatie van de mate van vertrouwen die de verkoper in het product heeft.