De kwaliteit van ons kraanwater is regelmatig in het nieuws. Gelukkig moet het kraanwater in Nederland aan strenge normen voldoen, maar dat betekent niet dat er nooit resten van PFAS, medicijnen en bacteriën in uw kraanwater achterblijven. Wij geven uitleg over veel voorkomende vervuiling van het drinkwater. Controleer hoe veilig het kraanwater in uw regio is en ontdek hoe u uzelf en uw gezin kunt beschermen.
PFAS is overal
Er is een grote kans dat u er wel eens wat over gehoord of gelezen heeft: PFAS. PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) zijn chemische stoffen die door mensen zijn gemaakt. PFAS komt in ons grondwater en oppervlaktewater terecht en daarmee in kleine concentraties ook in ons kraanwater. Drinkwaterzuivering en hoogleraren benadrukken dat de concentraties laag zijn en dat u hier niet ziek van wordt. Onderzoek van de Universiteit van Amsterdam laat echter zien dat de concentratie PFAS in het drinkwater wel de veiligheidsnorm overschrijdt. Al met al zijn er genoeg mensen die hun kraanwater niet meer vertrouwen en extra bescherming zoeken.
PFAS metingen in Europa zoals gepubliceerd door het Franse Le Monde laten zien dat PFAS eigenlijk overal is. Bekijk hieronder de PFAS kaart van Europa en Nederland en check wat de metingen in uw regio laten zien.
Ingezoomd op Nederland |
Het Franse Le monde heeft alle Europese PFAS metingen in kaart gebracht. Let op, dit zijn metingen. Te zien is bijvoorbeeld dat er rond Dordrecht waar één van de grootste PFAS vervuilers staat weinig metingen zijn gedaan. Echter stroomaf- en opwaarts, waar wel metingen zijn gedaan, worden schrikbarende hoeveelheden PFAS aangetroffen. Klik op de kaart om direct naar het artikel van Le Monde te gaan met de mogelijkheid in te zoomen op de vervuiling (althans, daar gemeten) in uw regio.
Andere gevaarlijke stoffen in het kraanwater
PFAS is niet de enige vervuiling van het water. Ook bacteriën komen soms in het drinkwater. Als het drinkwaterbedrijf dat merkt, dan krijgt u vaak het advies om tijdelijk uw water eerst te koken voordat u het drinkt. Daarnaast wijzen verschillende waterkwaliteit onderzoeken op de aanwezigheid van medicijnresten, restanten van pesticiden, lokaal lood en kwik, chloorverbindingen, hormoon verstorende stoffen en bacteriële afbraakproducten in het kraanwater.
Wat kunt u doen tegen vervuiling van uw kraanwater?
Maakt u zich zorgen over de kwaliteit van het kraanwater nu en in de toekomst en wilt u graag meer zekerheid dat het water dat u drinkt schoon is? Gelukkig zijn daar oplossingen voor.
Bronwater drinken?
Misschien denkt u nu: voortaan drink ik alleen nog bronwater! Maar dat is niet verstandig. Zeker niet, benadrukken twee hoogleraren in een artikel van eenvandaag. "Wat wordt geleverd aan drinkwater, voldoet aan de normen. Bovendien heeft het water uit flessen ook nadelen. Zo zitten er meer microplastics in mineraalwater van plastic flessen in vergelijking met drinkwater uit de kraan", aldus hoogleraar Waterkwaliteitsbeheer aan de Universiteit Utrecht Jasper Griffioen. "Bovendien kunnen sommige schadelijke stoffen die in drinkwater voorkomen, ook in fleswater voorkomen als het uit hetzelfde gebied afkomstig is", voegt hij daaraan toe in het artikel.
Naast dat verpakt water dus niet altijd schoner is, is het bovendien geen duurzame keuze en belastend voor het milieu.
Uw kraanwater zelf filteren!
De beste optie is om het heft in eigen handen te nemen en uw kraanwater nog een keer zelf te filteren voordat u het drinkt. Let dan wel op welke waterfilter u kiest. Met een simpel koolstoffilter kunt u PFAS niet verwijderen, maar met een filter op basis van aquaporinen kunt u PFAS, medicijnresten en andere vervuiling wel uit uw drinkwater filteren. Dan kunt u met een gerust hart gewoon water uit de kraan drinken!
Gebruikte bronnen:
- Rijksoverheid.nl: Zitten er PFAS in het drinkwater?
- Eenvandaag.avrotros.nl: Zitten er medicijnresten en PFAS in? En andere vragen over vervuiling van drinkwater beantwoord
- Universiteit van Amsterdam: ‘Forever chemical’ PFAS in Nederlands drinkwater
- Le Monde: 'Forever pollution': Explore the map of Europe's PFAS contamination